-
Ostaessa orkideaa on hyvä tarkistaa, että lehdet ovat napakat ja juuret ovat pulleat joko kirkkaan vihreät tai hopeanharmaat (jotka tarvitsevat vettä). Tällaiset juuret ovat kunnossa. Jos juuret ovat ruskeat, kukka ei ole enää ostokelpoinen.
-
Suojaa kasvi kotiin vietäessä kylmältä ja vedolta, trooppinen kasvi ei siedä kylmää. Jos se kylmettyy, se tiputtaa nuput eikä kukka ei toivu.
-
Kastele orkideaa noin viikon-kahden välein. Huom. kasteluun vaikuttaa huoneen lämpötila, purkin koko, valon määrä ja kasvualusta. Kastele mieluummin liian harvoin kuin liian tiheästi. Kasvualustan tulee olla ilmava, muutoin juuret mätänevät.
-
Kukinnan jälkeen orkidealle tulee vaihtaa kasvualusta. Kasvualusta voi olla sekoitus kaarnan palasia, turvetta, rahkasammalta ja hiiltä. Siihen käy myös muita huonosti maatuvia ainesosia esim. lekasora.
-
Kun vaihdat kasvualustaa, kastele ensin juuret, jotta ne antavat hieman periksi. Poista mahdolliset vaurioituneet/ kuolleet juuret varovasti. Kuolleet juuret ovat ruskeita ja onttoja.
-
Istuta mahdollisimman ahtaaseen purkkiin. Jos juuristossa on vielä sammalpotti kiinni, poista se. Muista jättää kasvualusta ilmavaksi.
-
Orkidea saattaa tarvita lisävaloa kukkiakseen uudelleen, varsinkin talvella valo ei riitä. Tällöin nuput saattavat kuivua eivätkä jatka kasvua. Valoksi voi laittaa esim. ledin. Jätä ledille tms. valolle riittävästi väliä kukkaan.
-
Hyvällä valoisalla paikalla kukka voi kukkia uudelleen, ensimmäiseen kertaan saattaa kulua aika paljon aikaa. Kun kukka on kukkinut, eikä ole enää silmuja, voi kukkavarren katkaista alimman kukan alla olevan varsisilmun yläpuolelta odottamaan uutta kasvua.
Pelargoni talvehtiminen
Pelargonien tehdessä syksyllä tilaa syksyn kukille, älä heitä pelargoneja pois.