Pelargoni talvehtiminen

Hoito-ohje

  • Pelargonien tehdessä syksyllä tilaa syksyn kukille, älä heitä pelargoneja pois. Pelargoni on monivuotinen kasvi, joka talvehtii ja saat kukkailoa jälleen seuraavana kesänä. Pelargonit saattavat näyttää huonoilta, kukat ja lehdet tippuvat, ehkä jopa homehtuvat mutta oikein hoidettuna se toipuu kyllä. Tunnistat hyvän pelargonin vihreästä ja kovasta varresta.
  • Pelargoni pysyy hyvänä pitkälle syksyyn mutta pakkasten tultua, se tulee siirtää sisälle. Yöpakkasissa nollarajan ei tulisi rikkoutua. Paras sisälämpötila olisi +5-+10 astetta, mutta se kestää enemmänkin lämpöä. Jos kuitenkin huonelämpö on lähemmäs 20 astetta, talvehtiminen ei käynnisty vaan kukka alkaa kasvattaa versoja lepokaudella. Hyviä talvehtimispaikkoja on viileä ikkunalauta, kellari tai varasto. Lasitetulla parvekkeella se kestää pitkälle syksyyn.
  • Talvehtiva pelargoni tarvitsee myös valoa vaikkakin hyvin vähän. Jos säilytystila on täysin valoton, kannattaa sinne laittaa kylmäsävyinen pieni valo. Pieni ikkunallinen tila riittää pelargonille. Hehkulamppu lämmittää liikaa, tavallinen led-valo ja loisteputki on hyvä. Hyvänä sääntönä voi pitää – mitä vähemmän lämpöä, sitä vähemmän vettä ja valoa.
  • Pelargoni on kotoisin lämpimästä Etelä-Afrikasta, se kestää kuivuutta hyvin talvehtiessaan. Sitä ei tarvitse juurikaan kastella, vain ihan muutaman kerran talven aikana, pari-kolme kertaa kuukaudessa, vain ihan ruokalusikallisten verran. Vaikka siis unohtaisi kastella välillä, pelargoni tuskin siitä välittäisi.
  • Maaliskuussa pelargoni kannattaa nostaa sellaiseen paikkaan, jossa se saa luonnonvaloa. Ennen ulosvientiä (vasta pakkasöiden mentyä) se tulee leikata sekä vaihtaa uudet mullat. Leikata voi ihan reilusti, vaikka 5cm mittaisiksi aluiksi. Silloin pelargonista tulee tuuheampi ja jokaisesta latvasta tulee kukkia.
Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa LinkedInissä
Jaa Pinterestissä

Suosituimmat hoito-ohjeet

Hae sivustolta