Huiskula Oy

Yritys, historia, arvot

0
Perustettu
0
Henkilöstöä n.
0 M€
Liikevaihto n.
0 M€
Oman tuotannon osuus n.
0 ha
Kasvihuonepinta-alaa

Yritysesittely

Huiskula Oy harjoittaa kukkien tukkukauppaa, tuotantoa ja maahantuontia. Lisäksi myymme taimia ammattiviljelijöille. Päätoimipaikkamme on Turussa, jossa sijaitsee myös tuotantolaitoksemme Huiskulan Puutarha Oy. Puutarha on pinta-alaltaan maan suurin kukkaviljelmä. Vuonna 1934 perustettu Huiskula on edelleen perheyritys.

Erikoiskauppoja palvelevalla Huiskula-Hilverda Oy:lla on kukkatukkutoimipisteet 8:lla paikkakunnalla. Loppuvuodesta 2022 on Huiskula-Hilverda Oy:n pääomistaja ollut hollantilainen Hilverda De Boer BV .

Tuotteitamme ovat leikkokukat, ruukkukasvit sekä leikkovihreät. Hankimme kukkia myös muilta kotimaisilta tuottajilta. Kukkien maahantuonti eri puolilta maailmaa on myös oleellinen osa toimintaamme. Asiakkaitamme ovat kukkien jälleenmyyjät (kukkakaupat, puutarhamyymälät ja kaupan ketjut).

Taimitukkumme toimittaa taimimateriaalia ammattiviljelijöille. Osa taimituotteista on Huiskulan Puutarhan omaa tuotantoa ja osa on peräisin ulkomaisilta yhteistyökumppaneiltamme.

Huiskula-kukat tunnistaa pakkauksestamme. Taatusti Tuore -leima viestii, että Huiskula-kukista on iloa pitkään.

Huiskulan tekemisen meininki

huiskula_historia_0
huiskula_historia_2
historia_huiskula_1
huiskula_historia_6
huiskula_historia_4
huiskula_historia_5
previous arrow
next arrow


Vuonna 1934 Reino ja Meeri Murto lunastivat Huiskula-nimisen tilan. Varat tilan hankintaan Reino Murto hankki säästämällä usealta vuodelta haitarinsoitolla tienaamansa rahat. Viljely oli aluksi lähinnä avomaan vihannestuotantoa ja lavaviljelyä. Sotavuosina ja seuranneina pulavuosina Huiskulassa viljeltiin ravintokasveja. Huiskulassa oli myös kanala ja hautomo. Vuosikymmenen lopulla istutettiin 1500 omenapuuta. Kukkaviljelyn merkitys alkoi kasvaa, kun neilikan viljely aloitettiin.

50-luvun lopulla tapahtui merkittävä askel tuonnin vapautumisessa. Maahan alkoi syntyä kukkatukkuliikkeitä ja useiden viljelijöiden yhteistyönä perustettiin mm. Suomen Kukkatoimitus Oy, jossa Huiskula oli yhtenä osakkaana. 1950-luvun lopulla Huiskulalla oli jo maan suurimpia neilikkaviljelmiä. Neilikan lisäksi tuotannossa oli mm. ruusua, tulppaaneita ja leikkovihreää. Ravintokasveilla oli yhä tärkeä merkitys.
60-luvun alussa lyhytpäiväkrysanteemin viljely oli yleistynyt maailmalla ja Huiskula oli eturintamassa aloittamassa sen viljelyä Suomessa. Myös joulutähti alkoi tehdä tuloaan. Huiskulan juuret kukkaviljelijöiden taimitoimittajana juontavat myös 60-luvulle. Silloin alettiin välittää krysanteemin pistokastaimia. 70-luvun alussa rakennettiin Huiskulaan ensimmäiset kasvihuoneet, joissa oli 20 metriä leveät tehdasvalmisteiset rungot.

Kukkaviljely oli 80-luvulla monipuolisimmillaan. Useiden leikkokukkalajien ja ruukkukasvien rinnalla myös taimituotanto oli monipuolistunut ja saanut keskeisen osan. Kasvihuoneissa tekovalon käyttö lisääntyi, rakennettiin rullapöytiä ja energiaa alettiin säästää verhoilla. Uusia kasvihuoneita rakennettiin erityisesti ruukkukasviviljelyn ja taimituotannon tarpeisiin.

90-luvulla EU-jäsenyyden myötä kukkatuonti vapautui ja lisääntyi huimasti. Huiskulan kukkatukkuverkostoa laajennettiin useilla toimipisteillä. Kun kukkatuotanto oli aiemmin ollut Huiskulan keskeisintä toimintaa, niin kukkatuonnin kasvun myötä kukkatukkukaupasta tuli yrityksen päätoimiala.

Monien leikkokukkalajien viljelystä piti luopua ja lopulta leikkokukkatuotantoon jäi ainoastaan tulppaani, ruusu ja pieni määrä valkoliljaa. Leikkoruusun viljely lisääntyi ja sen viljelytekniikka kehittyi monella tapaa. Kukkatukkutoimintaa oli tehty Suomen Kukkatoimitus-nimellä, mutta vuosituhannen vaihteessa myös kukkatukut siirtyivät Huiskula -nimen alle.

2000-luvulla kukkamarkkinoilla alkoi nopea muutos, kun suuret ja ketjumaiset toimijat tulivat entistä vahvemmin mukaan kukkien vähittäiskauppaan. Huiskula alkoi entistä enemmän suunnata markkinointiaan kuluttajille. 2013 saakka ruusu oli tärkeä tuote viljelyssä mutta kannattamattomana sen tuotanto loppui ja vapautunut kasvihuoneala täyttyi erilaisista ruukkukasveista. Vuonna 2006 sekä 2016 valmistuivat Huiskulan ”tulppaanitehdas”kasvihuoneet.

Huiskulan ilmastotavoitteet saivat Science Based Targets -aloitteen hyväksynnän ensimmäisenä alan toimijana Suomessa

Science Based Targets -aloite (SBTi) on virallisesti hyväksynyt Huiskulan keväällä 2023 asettamat tieteeseen perustuvat kasvihuonepäästöjen vähennystavoitteet. Tavoitteet perustuvat Pariisin ilmastosopimukseen ja niiden avulla maapallon lämpeneminen pyritään rajoittamaan 1,5 asteeseen.

Huiskula-konserni on sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjä 42 prosentilla vuoteen 2030 mennessä tarkasteluvuoden 2021 tasosta. Päästövähennystavoite koskee suoria päästöjä (scope 1) sekä ostoenergian epäsuoria päästöjä (scope 2). Tämän lisäksi sitoudumme mittaamaan ja vähentämään myös muita epäsuoria päästöjä (scope 3).

Keskeisimmät päästövähennystoimenpiteet liittyvät fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen uusiutuvilla ratkaisuilla. Näistä tärkeimpänä on uuden, uusiutuvaa polttoainetta käyttävän, lämpölaitoksen käyttöönotto Huiskulan Puutarhalla syksyllä 2023.

Mikä on SBTi?
Science Based Targets -aloite (SBTi) on Carbon Disclosure Project (CDP) -hankkeen, YK:n Global Compact -aloitteen, Maailman luonnonvarainstituutin (WRI) ja Maailman luonnonsäätiön (WWF) yhteistyöaloite. Tieteeseen perustuvat tavoitteet ovat päästöjen vähentämistavoitteita, jotka pohjautuvat Pariisin kansainvälisessä ilmastosopimuksessa sovittuihin tavoitteisiin. Pariisin ilmastosopimuksen päämääränä on rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousu alle 2 °C:seen. verrattuna esiteolliseen aikaan ja pyrkiä toimiin, jolla lämpeneminen saadaan rajoittumaan alle 1,5 °C:seen.

SBTi määrittelee ja edistää tieteeseen perustuvan tavoitteiden asettamisen parhaita käytäntöjä ja arvioi itsenäisesti yritysten tavoitteita. Suomessa on tällä hetkellä alle 60 yritystä, jotka ovat saaneet SBTi:n hyväksynnän päästövähennystavoitteilleen.

Lue lisää: https://sciencebasedtargets.org/
Twitter: @sciencetargets
LinkedIn: @The-Science-Based-Targets-initiative
#ScienceBasedTargets

Lisätietoja antaa laatu- ja kehityspäällikkö Eppu Rantanen, Huiskula Oy, puh. 040 750 0944, eppu.rantanen@huiskula.fi.

Huiskula-perheyritys-merkki

Hae sivustolta