Mullanvaihto

Hoito-ohje

  • Ihanteellisin mullanvaihtoaika viherkasveille on helmi-maaliskuussa. Multa vaihdetaan yleensä kerran vuodessa mutta joillekin hidaskasvuisille riittää muutaman vuoden välein vaihdettu multa. Isoille viherkasveille riittää vuosittainen ”siivous” eli kaavitaan huono multa pois päältä ja lisätään uutta hyvää ravinteikasta multaa. Kokonaan mullan näille isoille kasveille voi vaihtaa 3-4 vuoden välein.
  • Aloita mullanvaihto jo edellisenä päivänä kastelemalla vanhassa ruukussa oleva multa hyvin (multapaakku irtoaa helpommin ja pysyy paremmin kasassa vaihtaessa). Esikostuta myös uusi multa ennen vaihtoa, näin multa saa oikean koostumuksen eikä jää yhdeksi isoksi paakuksi (näin voi käydä, jos multa kastellaan vasta istutuksen jälkeen).
  • Irroita multapaakku ruukusta. Oikeankokoinen ruukku on muutamaa senttiä suurempi kuin multapaakku. Ruukun pohjalle on hyvä laittaa esim. kevytsoraa, joka kerää mahdollista liiallista kosteutta purkin pohjalle. Tämän jälkeen laita multaa sen verran, että paakku tulee hyvälle korkeudelle. Aseta multapaakku ruukkuun ja lisää kevyesti multaa vielä päälle. Taputtele/ painele multa kevyesti multapaakun päälle. Muista jättää kunnon kasteluvara. Älä siis laita multaa ruukun reunojen yläosaan asti.
  • Huomioi, että laitat kasville oikeanlaista multaa. Lue tarkasti tuoteselosteet eri multapaketeista, jotta kasvi saavat täyden hyödyn.
  • Mullanvaihdon jälkeen siirrä kasvi pois suorasta auringonvalosta. Kastele kasvia vähän, multa ei saa olla koko ajan kostea eikä märkä. Tarvittaessa lehtiä voi sumutella varovasti.
  • Siirrä kasvi omalle paikalleen vasta noin 2-4 viikon kuluttua mullanvaihdosta. Tällöin voi aloittaa myös normaalin kastelun.
  • Lannoitus aloitetaan tarpeen vaatiessa noin kuukauden kuluttua vaihdosta.
Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa LinkedInissä
Jaa Pinterestissä

Suosituimmat hoito-ohjeet

Hae sivustolta